
Akreditasyon Nedir?
Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kuruluşları tarafından yürütülen çalışmaların güvenilirliğini ve geçerliliğini destekleyen bir kalite altyapısıdır. Bu kalite altyapısı, test ve muayene analiz test raporlarını, kalibrasyon belgelerini, yönetim sistem belgelerini, ürün belgelerini ve personel belgelerini içermektedir. Ayrıca, akreditasyon bir hizmet veya ürünün kalitesini doğrulamanın bir yoludur.
Akreditasyon; yasal mevzuatlar ve uluslararası standartlara göre yürütülen, dikkat gerektiren idari bir süreçtir.
Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu, ilgili uygunluk değerlendirme kuruluşları için yeterlilik kriterlerini belirleyen uluslararası standartlar, ilgili sektöre özel gereklilikler ve bölgesel veya uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından belirlenmiş, dünya genelinde kabul görmekte olan gereklilikler esas alınarak gerçekleştirilmektedir.
Akredite bir uygunluk değerlendirme kuruluşunca verilmiş uygunluk teyit belgesine sahip bir ürün veya hizmet, bu ürün veya hizmet için uygulanabilir olan gereklilikleri sağlamakta olduğuna dair güven telkin eder. Bu sistematik sayesinde akreditasyon ticarette teknik engellerin kaldırılmasına katkıda bulunmaktadır.
Akreditasyon kuruluşları arasındaki güven mekanizması ise akreditasyon kuruluşları tarafından oluşturulmuş olan IAF (Uluslararası Akreditasyon Forumu), ILAC (Uluslararası Laboratuvar Akreditasyonu Birliği), EA (Avrupa Akreditasyon Birliği) vb. uluslararası veya bölgesel örgütler ile yapılmakta olan çok taraflı / karşılıklı tanınma anlaşmaları ile tesis edilmektedir.